http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/galeri.galeri1gk-is-291.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/galeri.galeri2gk-is-291.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/galeri.galeri3gk-is-291.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/galeri.galeri4gk-is-291.jpglink
«
»
Progress bar

Si ti rrisni mundësitë për të mbetur shtatzënë.

Mundohuni që të jetoni në mënyrë të shëndetshme

- Hani ushqim të llojllojshëm, shumë pemë dhe perime, si dhe ushqim të pasur me proteina – peshk dhe shpezë

 

- Ndërpreni duhanin

- Largoni alkoholin

- Ushtroni rregullisht

- Pushoni dhe shmangni stresin

Këshilloni partnerin të jetojë shëndetshëm

Këshilloni partnerin që të mos vesh ndërresa apo pantalona të ngushtë, që të zvogëlojë mundësinë e problemeve me spermë.

Mos planifikoni kur do të bëni dashuri, bëjeni këtë spontanisht , por nëse nuk po mundeni të mbeteni shtatzënë, natyrisht se duhet angazhuar rreth kësaj.

Bëni dashuri para kohës së ovulimit

- për ta ditur ovulimin duhet ta llogarisni përmes kohëzgjatjes së ciklit. Nëse e keni ciklin normal, 28 ditë, me siguri ovulimin do ta keni 14 ditë.

- ovulimin mund ta përcjellni edhe përmes asaj se si duket muskusi cervikal – në periudhën rreth ovulimit ai është i zgjeruar dhe i zgjatur, ndërsa jashtë tij është i trashë dhe i pazgjatur.

- edhe një mundësi paraqet edhe përcjellja e temperaturës bazale – çdo mëngjes, duke filluar nga dita e parë e ciklit, para se të ngriteni, nën gjuhë matni temperaturën dhe mbani në shënim një diagramë. Në momentin kur iu kërcen temperatura dmth. ajo paraqet ovulimin, në atë mënyrë duke e përcjellur temperaturën bazale gjatë tre muajve, në muajin e katërt do ta dini se kur duhet të keni marrëdhënje – menjëherë para kërcimit të temperaturës.

- egziston edhe një mënyrë e thjeshtë – të bleni një set për parashikimin e ovulimin, i cili mat nivelin e hormoneve të caktuara dhe përdoreni në periudhën kur do të duhej të jetë ovulimi.

Mundohuni që sa më shpesh të keni marrëdhënje seksuale

Marrëdhënjet e shpeshta intime, përveç që rrisin mundësinë për të mbetur shtatzënë, krijojnë edhe afërsinë në mes të partnerëve!

Last Updated on Tuesday, 10 Shtator 2019 09:20

Hits: 910

Kujdesi ndaj shtatzënave

Shtatzënat duhet të vizitohen rregullisht tek gjinekologu.

Një numër i madh i grave në ditët e sotme janë në marrëdhënje pune, prandaj është e vështirë që të ju sigurohet ndonjë vend pune sa më i përshtatshëm që për shkak të punës të mos shkurtohet koha për ti dhënë

kujdesin dhe dashurinë fëmijëve të tyre.

Gratë sidomos duhet mbrojtur nga puna e natës. Mungesa e nënës gjatë natës ndikon keq në zhvillimin psiqik të fëmiut, e bën atë të pasigurtë “sepse po të ishte nëna afër tij, që të kujdeset për të, ai nuk do të frikësohej, do të flinte i qetë”.

Është fakt që nëpër fabrika (uzina) egzistojnë vende pune ku kushtet e punës janë shumë të rënda dhe fakti tjetër është që lëndimet profesionale të cilat mund të shfaqen gjatë orarit të punës mund të dëmtojnë edhe funksionimin gjeneral të gruas.

Sipas të dhënave ligjore, gratë e punësuara i takojnë kategorisë e cila ka një mbrojtje të caktuar shoqërore. Mbrojtje e veçantë nevojitet për shtatzënat në punë të rënda fizike, në vende të punës me ndikim të dëmshëm, mbrojtje nga orari i punës gjatë natës, pushimi i lindjes, mungesa në punë ti paguhet, etj.

Tek shtatzënat egziston edhe mundësia e limituar për të punuar edhe gjatë shtatzanisë normale. Duhet ti ndalohet puna në orarin e tretë për shtatzënat. Poashtu ti ndalohet puna me kemikale, me pesticide, në ambiente të mbyllura pa ajrosje ku ka gazra dhe avuj të helmueshëm. Shtatzënat nuk duhet ti ekspozohen avujve të zhivës, pluhurit të manganit dhe gazrave të helmueshëm, avullit dhe pluhurit të ndryshëm.

Shtatzënave iu ndalohet rreptësisht puna me aparat rentgen dhe në vende të ndryshme ku egziston radiacion – rrezatim. Nëse shtatzëna ka variçe (vena në këmbë) duhet ti kursejmë ato nga qëndrimi i gjatë në këmbë si dhe bartja e peshave.

Nëse gjatë shtatzanisë paraqitet anemia (pagjaksia), që është shumë e shpeshtë, apo infeksioni urinar, ato janë të paafta për punë, sepse kanë nevojë për kujdes të gjinekologut apo internistit. Shtatzënat duhet të vizitohen rregullisht tek gjinekologu, pa marr parasysh ecurinë e shtatzanisë.

Tek shtatzanitë patologjike (gjakderdhja gjatë shtatzanisë, aborti spontan i mëparshëm etj), shtatzënat janë të paafta për të punuar, sepse iu duhet shërim në klinika gjinekologjike.

Last Updated on Tuesday, 10 Shtator 2019 09:17

Hits: 869

Ushqimi me gji

4 GJERA QE DUHET TE DINI RRETH PERDORIMIT TE USHQYERJES ME GJI SI METODE PER PARANDALIMIN E SHTATZENIVE TE PAPLANIFIKUARA.

Ju e dini se qumeshti i gjirit eshte ushqimi me i mire per foshnjen tuaj . Por a e dini se mund ta perdorni njekohesisht ushqyerjen e foshnjes VETEM me gji per te parandaluar shtatzenite e paplanifikuara per 6 muajt e pare

pas lindjes? Ja ku jane kater gjera qe duhet te dini rreth kesaj metode shume efektshme te Planifikimit Familjar, per te parandaluar shtatzenite e paplanifikuara:

Ushqyerja e foshnjes me gji ju ndihmon te mbroheni nga shtatzenite e paplanifikuara. Ju mund ta perdorni ushqyerjen e foshnjes me gji si nje menyre per te parandaluar shtatzenite e paplanifikuara, POR duhet te siguroheni se i perbushni njekohesisht tre kushtet e meposhtme:

1. Ju e ushqeni foshnjen VETEM me gji aq shpesh sa ajo te kerkoje, diten dhe naten - por mos e lini me shume se 3 ore pa e ushqyer. Foshnjes nuk i duhet dhene asnje ushqim shtese, qofte ky uje apo lengje te tjera. Qumeshti i nenes ploteson cdo nevoje te foshnjes per 6 muajt e pare pas lindjes.

2. Juve NUK ju kane ardhur periodat.

3. Foshnja eshte 6 muaj ose me pak.

Kur keto tre kushte permbushen njekohesisht formojne nje metode shume te sigurt te Planifikimit Familjar - Metoden e Amenorrese nga Laktacioni.

Nese njeri nga keto kushte te kesaj metode ndryshon, ju mund te mbeteni shtatzene perseri, nese nuk mbroheni me menyra te tjera. Vazhdoni ta ushqeni foshnjen me qumesht gjiri dhe diskutoni me mjekun apo mamine per te zgjedhur nje metode tjeter te Planifikimit Familjar, per t'u mbrojtur nga shtatzenite e paplanifikuara.

Si funksionon kjo metode?

Metoda e Amenorrese nga Laktacioni, si nje metode e Planifikimit Familjar realizohet si pasoje e ushqyerjes se VAZHDUESHME VETEM me qumesht gjiri te foshnjes. Amenorrea eshte mungesa e periodave dhe Laktacioni lidhet me ushqyerjen me qumesht gjiri. Ushqyerja e vazhdueshme vetem me qumesht gjiri shtyn ardhjen e periodave per nenat dhe parandalon krijimin e kushteve per te mbetur shtatzene.

Sa e efektshme eshte kjo metode?

Nese te tre kushtet e pershkruara me lart permbushen korrektesisht, kjo metode eshte me shume se 98% e efektshme- me pak se 2 ne 100 gra mund te mbeten shtatzena. Rreziku i shtatzenive mund te jete me i madh, nese foshnjes i jepen ushqime apo lengje te tjera ne shtese te qumeshtit te gjirit.

Cfare duhet bere kur njeri nga kushtet e metodes nuk permbushet?

Ju mund te vazhdoni ta ushqeni foshnjen me qumesht gjiri dhe njekohesisht te perdorni metoda te tjera te Planifikimit Familjar, te cilat nuk ndikojne ne ciles ine apo sasine e qumeshtit te gjirit:

o Prezervativet

o Spiralen (aparati)

o Kokrrat apo Metoda me lnjeksion (gjilperat) per nenat qe ushqejne me gji

o Lidhja e tubave per grate apo sterilizimi mashkullor per burrat, si metoda te perhershme apo te parikthyeshme te Planifikimit Familjar.

Pyesni dhe diskutoni me mjekun apo mamine, nese doni te filloni nje metode te Planifikimit Familjar, per te parandaluar apo shtyre shtatzenite tuaja.

Mbani mend 3 kushtet e Metodes se Amenorese nga Laktacioni:

1. Ju e ushqeni foshnjen VETEM me gji aq shpesh sa ajo te kerkoje, diten dhe naten- por mos e lini me shume se 3 ore pa e ushqyer. Foshnjes nuk i duhet dhene asnje ushqim shtese, qofte ky uje apo lengje te tjera.

2. Juve NUK u kane ardhur periodat.

3. Foshnja eshte 6 muaj ose me pak.

Nese njeri nga keto kushte ndryshon, vazhdoni ta ushqeni me gji dhe diskutoni me mjekun apo mamine per te zgjedhur nje metode te Planifikimit Familjar, qe nuk ndikon ne cilesine apo sasine e qumeshtit te gjirit, si :

a. Prezervativet.

b. Kokrrat per nenat qe ushqejne me gji.

c. Metoda me lnjeksion (gjilpera) per nenat qe ushqejne me gji.

d. Spiralja (aparati).

e. Lidhja e tubave per grate apo sterilizimi mashkullor per burrat.

Last Updated on Tuesday, 10 Shtator 2019 09:27

Hits: 1371

Spiralja - Parandalimi i shtatzenise

5 GJERA QE DUHET TE DINI RRETH SPIRALES (APARATIT) PER TE PARANDALUAR SHTATZENITE E PAPLANIFIKUARA.

Cfare eshte Spiralja me baker?

Spiralja me baker eshte nje aparat i vogel plastik ne forme T-je, krahet e se ciles jane te rrethuar me tel bakri.

Ajo vendoset ne mitren e gruas nga mjeku gjinekolog. Pothuajse te gjitha spiralet kane dy fije najloni ne fund. Fijet dalin nga qafa e mitres ne vagine dhe sherbejne per te kontrolluar spiralen nese eshte akoma aty. Spiralja eshte nje metode e Planifikimit Familjar qe ju mbron nga shtatzenite e paplanifikuara deri ne 12 vjet. Ju mund ta hiqni kur te deshironi edhe me pare se 12 vjet.

Pse Spiralja eshte nje zgjedhje e mire per ju?

Sepse Spiralja:

o Eshte shume e sigurt dhe e efektshme per parandalimin e shtatzenive te paplanifikuara (99,4% e efektshme- per 6 ne 1000 gra kjo metode mund te deshtoje).

o Eshte nje metode e vlefshme per 12 vjet, nese deshironi mbrojtje afatgjate nga shtatzenite e paplanifikuara. Nese ju keni ne plan te filloni nje shtatzeni tjeter, mund ta hiqni Spiralen ne cdo kohe qe do te deshironi - edhe para 12 vjetesh.

o Ju mbeteni shtatzene menjehere pas heqjes se Spirales.

o Nuk nderhyn gjate marredhenies seksualeburrat nuk i ndiejne fijet e saj.

o Nuk ka nevoje per vizita te tjera ne klinike, pas vendosjes se saj.

Si funskionon Spiralja?

o Spiralja vendoset ne mitren e gruas nga mjeku gjinekolog.

o Spiralja me baker ne forme T-je parandalon ashkimin e spermes se mashkullit me vezet e femres. Ne kete menyre nuk ndodh  shtatzenia.

o Veprimi i saj filion menjehere sapo eshte vendosur.

o Eshte shume e sigurt dhe e efektshme per gati te gjitha femrat seksualisht aktive; femrat qe kane apo jo femije, femra te cdo moshe- perfshire adoleshentet dhe grate mbi 40 vjec.

Efektet anesore te zakonshme te Spirales.

Nje pjese e grave qe vendosin Spirale mund te kene:

o Perioda (zakone) me te shtuara ne sasi dhe me te zgjatura ne kohe se zakonisht;

o Njollosje gjaku - te vogla dhe te pakta gjate muajit;

o Shtim te dhimbjeve gjate periodave.

Keto efekte anesore jane normale dhe do te kalojne per 3 deri 6 muajt e pare pas vendosjes se Spirales. Nese keni shqetesime te tjera, atehere keshillohuni me mjekun qe u vendosi Spiralen.

Kur dhe ku mund te vendosni Spirale?

o Spiralja mund te vendoset ne cdo kohe, nese ju jeni e sigurt se nuk jeni shtatzene.

o Nese sapo keni lindur nje femije, ju mund ta vendosni Spiralen gjate vizitave te zakonshme pas javes se 4-6-te pas lindjes.

o Mund ta vendosni Spiralen ne cdo maternitet apo konsultore te gruas ne Qendrat Shendetesore.

Pyesni dhe diskutoni me mjekun dhe mamine e specializuar per te ditur nese Spiralja me baker eshte metoda me e mire dhe me e pershtatshme per ju.

 

Mbani mend!

o Spiralja parandalon shtatzenite e paplanifikuara deri ne 12 vjet.

o Mund ta hiqni Spira len kur te deshironi edhe para 12 vjetesh, nese planifikoni te keni nje shtatzeni.

o Mbeteni shtatzene menjehere pas heqjes se Spirales.

o Eshte shume e sigurt dhe e efektshme per gati te gjitha femrat seksualisht aktive; femrat qe kane apo jo femije, femra te cdo moshe perfshire adoleshentet dhe grate mbi 40 vjec.

o Spiralja vendoset dhe hiqet nga mjeku gjinekolog.

Pyesni dhe diskutoni me mjekun gjinekolog apo mamine e specializuar, per te ditur nese Spiralja me baker eshte metoda me e mire dhe me e pershtatshme e Planifikimit Familjar per ju.

Last Updated on Tuesday, 10 Shtator 2019 09:26

Hits: 7219

Parandalimi i shtatzenise

6 GJERA QE DUHET TE DINI PER TE PARANDALUAR SHTATZENITE E PAPLANIFIKUARA PAS MARREDHENIEVE TE PAMBROJTURA (KOKRRAT E URGJENCES)

 

Cfare jane Kokrrat e Urgjences?

 

Kokrrat e Urgjences jane e vetmja metode e Planifikimit Familjar qe ju mbron nga nje shtatzeni e paplanifikuar

 

PAS nje marredhenieje te pambrojtur seksuale. Ato duhet te merren brenda 5 ditesh PAS marredhenies se pambrojtur seksuale. Sa me shpejt te merren pas marredhenies se pambrojtur seksuale, aq me te efektshme jane ne parandalimin e shtatzenive te paplanifikuara.

 

Kur duhet te perdoren Kokrrat e Urgjences?

 

o Kokrrat e Urgjences perdoren pas cdo marredhenieje te pambrojtur seksuale;

 

o Pas deshtimit te nje metode tjeter mbrojtese te Planifikimit Familjar (p.sh. carja e prezervativit gjate marredhenies apo mosterheqja e penisit ne kohen e duhur para derdhjes se spermes);

 

o Nese gruaja ka harruar te marre 3 apo me shume kokrra nga paketa mujore e kokrrave per parandalimin e shtazenive te paplanifikuara, apo ka filluar paketen e re te kokrrave 3 dite me vonese.

 

Kush mund t'i perdore Kokrrat e Urgjences?

 

o Kokrrat e Urgjences jane te pershtatshme dhe te sigurta te perdoren nga te gjitha femrat seksualisht aktive.

 

o Ato mund te perdoren ne cfaredo lloj kushtesh shendetesore qe mund te jete gruaja, pavaresisht problemeve te tjera shendetesore qe ajo mund te kete.

 

o Kokrrat e Urgjences mund te perdoren sa here qe ju mendoni se mund te mbeteni shtatzene, par ato nuk perdoren si nje mbrojtje e vazhdueshme (cdo dite).

 

o Kokrrat e Urgjences nuk jane te efektshme, nese gruaja eshte tashme shtatzene. Njekohesisht, ato nuk demtojne shtatzenine tashme te filluar.

 

Si veprojne Kokrrat e Urgjences?

 

o Kokrrat e Urgjences veprojne duke shtyre kohen e pjekjes se vezeve te femra dhe duke krijuar kushte jo te pershtatshme ne miter per fillimin e nje shtatzenie.

 

o Kokrrat e Urgjences nuk ju mbrojne nga shtatzenite prej marredhenieve seksuale qe kryeni pas marrjes se tyre, edhe nese kryeni marredhenie seksuale ne te njejten dite.

 

Ku gjenden Kokrrat e Urgjences?

 

Kokrrat e Urgjences, tetilla si Postinor-2, Norlevo dhe Preventol mund te gjenden ne farmaci. Pyesni mjekun, mamine apo farmacistin, per menyren e perdorimit te tyre.

 

Keni nevoje per Kokrra te Urgjences apo metoda te vazhdueshme te Planifikimit Familjar?

 

o Nese keni nevoje per mbrojtje te vazhdueshme (cdo dite), atehere ju mund te zgjidhni nje metode tjeter Planifikimi Familjar.

 

o Pyesni dhe diskutoni me mjekun apo mamine rreth metodave te Planifikimit Familjar, qe ju japin nje mbrojtje te vazhdueshme dhe tee efektshme nga shtatzenite e paplanifikuara.

 

Mbani mend!

 

o Kokrrat e Urgjences jane te efektshme deri ne 5 dite (120 ore) PAS marredhenies seksuale te pambrojtur.

 

o Sa me shpejt te merren pas marredhenies seksuale te pambrojtur, aq me te efektshme jane.

 

o Ato jane te pershtatshme per t'u perdorur nga te gjitha femrat seksualisht aktive.

 

Last Updated on Tuesday, 10 Shtator 2019 09:21

Hits: 1859

http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/ftesagk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/100VJETORI.ipaadriativgk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/100VJETORI.unicefgk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_01gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_02gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_03gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_04gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_05gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_06gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_07gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_08gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_09gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_10gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_11gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_12gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_13gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_14gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_15gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_16gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_17gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_18gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_19gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_20gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_21gk-is-316.jpglink
http://suogj-kgliozheni.gov.al/modules/mod_image_show_gk4/cache/sidebar-slider.suogj_22gk-is-316.jpglink

Faqja shikohet më mirë në versionet më të fundit të browserave : Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer , Safari 

Të gjitha të drejtat e rezervuara © S.U.O.GJ “Koço Gliozheni”

 

.